Οι εκτιμήσεις θέλουν τα ορυχεία της ΛΑΡΚΟ να κρύβουν 2 εκατομμύρια τόνους νικελίου, συνεπώς η εκμετάλλευσή τους με τις κατάλληλες επενδύσεις μπορεί να δίνει το πολύτιμο υλικό, το κοβάλτιο, της ενεργειακής μετάβασης.Αναλυτές εκτιμούν ότι με σημερινές τιμές η βιομηχανία της Λάρυμνας χάνει περί τα 70 με 100 εκατ. δολάρια από τις εξαγωγές κοβαλτίου. Πρέπει να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο υλικό η ΕΕ το έχει χαρακτηρίσει ως στρατηγικό υλικό. Αρα είναι εφικτή και η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά ταμεία και άλλους κοινοτικούς πόρους.Σήμερα η κυβέρνηση των αχ-ρίστων ξεπουλάει μια τεράστια βιομηχανία Σιδηρονικελίου έναντι του ποσού των 6,5 εκ. ευρώ ,βρε αρπακτικά κοράκια βρήκατε πλούτο και προσπαθείτε να φάτε όσα μπορείτε?Εισαγγελέα δεν εχει η χώρα αυτή να υπερασπιστεί την δημόσια περιουσία?Η δημόσια περιουσία ανήκει στους Έλληνες πολίτες και όχι στους πολιτικούς της.
Την προηγούμενη Πέμπτη το ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε στον δικό του διαγωνισμό ως προτιμητέο επενδυτή για τη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings AG. Ήταν η μοναδική υποψήφια. Προφανώς, το Ταμείο πήρε επιτέλους το «πράσινο φως» από τα αρμόδια υπουργεία, Οικονομικών και ΥΠΕΝ, δέκα μέρες και πλέον μετά το άνοιγμα των δεσμευτικών προσφορών, στις 27 Οκτωβρίου.
Στον διαγωνισμό της Ειδικής Διαχείρισης πλειοδότης είχε ανακηρυχθεί η Ιρλανδική εταιρία Commodity & Mining Insight Ireland Ltd, καθώς προσέφερε μεγαλύτερο τίμημα από την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings AG. Ωστόσο, η δεύτερη κατέθεσε ένσταση κατά της πρώτης και ζητά να κηρυχθεί έκπτωτη, γιατί η εγγυητική επιστολή που προσκόμισε προερχόταν από άλλη εταιρία και όχι την ίδια.
Σε αυτή τη φάση, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, εξετάζεται από τους αρμόδιους νομικούς το έννομο του αιτήματος της κοινοπραξίας. Στην περίπτωση που απορριφθεί η ένσταση, τότε αναμένεται να ακολουθήσει η διαδικασία της εκατέρωθεν πλειοδοσίας (shoot out) και από τους δύο ενδιαφερόμενους επενδυτές. Θα πρέπει να υποβάλουν νέα οικονομική προσφορά για το σύνολο των παγίων του μεταλλευτικού συγκροτήματος.
Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ της προηγούμενης Πέμπτης εκτός από την ανακήρυξη μιλούσε και για την εκκίνηση της εκατέρωθεν πλειοδοσίας «εφόσον ενεργοποιηθεί». Την άφηνε ανοικτή εξαιτίας της εκκρεμότητας εξέτασης της ένστασης.
Εάν, όμως, γίνει αποδεκτή η ένσταση, τυπικά οι διαγωνισμοί θα έχουν ολοκληρωθεί και το συγκρότημα θα περάσει στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings AG, με τις οικονομικές προσφορές που έχει ήδη καταθέσει, δηλαδή, περί τα 5 εκατ. ευρώ για τη μίσθωση του εργοστασίου και το συμβολικό τίμημα για την εξαγορά των μεταλλείων.
Ωστόσο, με πληροφορίες του Euro2day.gr εδώ και κοντά 40 ημέρες ο Ειδικός Διαχειριστής ασκεί τα καθήκοντά του χωρίς νομική κάλυψη. Για άγνωστους λόγους τα δύο αρμόδια υπουργεία μεταθέτουν όλο και πιο πίσω την κατάθεση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή.
Μία εξήγηση που δίνεται από πηγές που διατηρούν την ανωνυμία τους είναι ότι η κυβέρνηση προσδοκά να κλείσει όσο πιο σύντομα γίνεται τους διαγωνισμούς, χωρίς να χρειαστεί ανανέωση της θητείας της Ειδικής Διαχείρισης. Ενδεχομένως, όμως, λένε οι ίδιες πηγές, το θέμα αυτό μπορεί να αναδειχθεί ως «αχίλλειος πτέρνα» και να ακυρώσει την πώληση της ΛΑΡΚΟ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ελον Μασκ της Tesla κατά τη διάρκεια της τελευταίας ενημέρωσης των αναλυτών είχε απευθύνει έκκληση στους παραγωγούς νικελίου να εξορύσσουν όσο το δυνατό περισσότερες ποσότητες: «Οπου κι αν βρίσκεστε στον κόσμο, παρακαλώ εξορύξτε περισσότερο νικέλιο. Η Tesla θα σας δώσει ένα τεράστιο συμβόλαιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, εάν έχετε ορυχεία νικελίου αποτελεσματικά και με περιβαλλοντικές ευαισθησίες σε ό,τι έχει να κάνει με τις μεθοδολογίες εξόρυξης».Πως παράγεται το σιδηρονικέλιο
Το σιδηρονικέλιο είναι ένα κράμα που περιέχει νικέλιο και σίδηρο σε αναλογίες που διακυμαίνονται από 20% - 40% νικέλιο και 60% - 80% σίδηρο. Η Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Εταιρεία (Γ.Μ.Μ.Α.Ε.) ΛΑΡΚΟ είναι μια από τις πέντε μεγαλύτερες παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο και η μοναδική παραγωγός εντός Ε.Ε. από εγχώρια πρώτη ύλη. Το σύνολο της παραγωγής (17-20 χιλιάδες τόνοι νικελίου στο κράμα) εξάγεται στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες ανοξείδωτου χάλυβα καλύπτοντας σχεδόν το 7% των αναγκών της ευρωπαϊκής αγοράς. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται επιγραμματικά τα κυριότερα χαρακτηριστικά του νικελίου (Παντελή Ζωή, «Έρευνα αγοράς νικελίου»):
Ο Πίνακας 4 περιλαμβάνει στοιχεία για τη μεταλλευτική παραγωγή νικελίου ανά χώρα (σε t περιεχόμενου μετάλλου) από το 2009 ως το 2013 (World Mineral Production, 2009-20013, British Geological Survey) και ο Πίνακας 5 για την εργοστασιακή παραγωγή νικελίου ανά χώρα (σε t περιεχόμενου μετάλλου) από το 2009 ως το 2013 (World Mineral Production, 2009-20013, British Geological Survey).
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
4.1 ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ
Στη χώρα μας αναπτύσσονται ιζηματογενή σιδηρονικελιούχα κοιτάσματα μέσα στη ζώνη της ανατολικής Ελλάδας (Υποπελαγονική) με μέση περιεκτικότητα σε νικέλιο από 0,85% ως 1,15%. Τα κοιτάσματα αυτά έχουν συνήθως στρωματοειδή μορφή πάχους 6-15 μέτρων και βρίσκονται κυρίως στην κεντρική και βόρεια Εύβοια, στη Σκύρο, στην Πάρνηθα, στη Βοιωτία – Λοκρίδα, στην Καστοριά και στην Έδεσσα.
Στην Καστοριά απαντώνται κοιτάσματα αυτόχθονων λατεριτών, ενώ στην Εύβοια και στη Βοιωτία κοιτάσματα ιζηματογενών λατεριτών, που εξορύσσονται πιο εύκολα αλλά έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε νικέλιο. Τα βέβαια αποθέματα λατεριτικών σιδηρονικελιούχων μεταλλευμάτων της Ελλάδας υπερβαίνουν τα 240 εκ. τόνους. Τα ελληνικά σιδηρονικελιούχα μεταλλεύματα είναι τα μόνα κοιτάσματα νικελίου στην ΕΕ.
Ενημερώσου: https://www.e-sy.gr/
facebook:
Δελαγραμμάτικα Ελευθερία- Υπ.Βουλευτής Β' Πειραιά
twitter:
Δελαγραμματικά Ελευθερία @EDelagrammatika
instagram:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου