ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

ΞΕΠΟΥΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ Grimaldi

 


Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχασε την ευκαιρία να κάνει πράξη αυτό που είχε ανακοινώσει  ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη  του στον αντ1  ότι θα "αναλάβω να πουλήσω εγώ την χώρα μου".


Με δελτίο τυπου  το  ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την: Ανάδειξη Προτιμητέου Επενδυτή για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής 67% στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας A.E. (Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε.) Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ολοκληρώθηκε η διαδικασία βελτιωμένων οικονομικών προσφορών για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής 67% στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε.). Μετά την αποσφράγιση, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου αποφάσισε την κατακύρωση της απόκτησης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΗΓ Α.Ε. στην ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ GRIMALDI EUROMED S.p.A. - MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε. & ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. έναντι συνολικού τιμήματος € 84.170.000,00. Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, τα δε κείμενα της συναλλαγής θα υπογραφούν μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Στην ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ GRIMALDI EUROMED S.p.A. - MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε πέρασε το 67% που σημαίνει οτι πουλήθηκε  και οχι παραχωρήθηκε οπως ανακοίνωσε  ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης. 

Στις 6/10/2022 Ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρει ότι το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με το τίμημα για την παραχώρηση για 40 χρόνια του 67% των μετοχών του Οργανισμού, να ξεπερνά τα 84,2 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργος δεν ειναι ενημερωμένος η εσκεμμένα δηλώνει για την παραχώρηση.

Η εταιρεία με την επωνυμία “Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε.” (Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε.) έχει το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτηρίων και εγκαταστάσεων τεσσάρων (4) λιμένων, και συγκεκριμένα του Λιμένα Ηγουμενίτσας, του αλιευτικού καταφυγίου Σαγιάδας, του αλιευτικού καταφυγίου Πλαταριάς και του καταφυγίου σκαφών αναψυχής Συβότων, που βρίσκονται στη βορειοδυτική Ελλάδα, στην Περιφέρεια Ηπείρου, δυνάμει Σύμβασης Παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο. Η Σύμβαση Παραχώρησης έχει διάρκεια 60 έτη από την υπογραφή της και λήγει την 3η Φεβρουαρίου 2062.
Οι κύριες δραστηριότητες της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. αφορούν στην εξυπηρέτηση και παροχή υπηρεσιών ελλιμενισμού σε πορθμειακά πλοία (ferry boat) και πλοία Ro-Ro, τόσο εγχώριων όσο και διεθνών ακτοπλοϊκών  γραμμών. Επιπλέον, η Εταιρεία παρέχει βοηθητικές υπηρεσίες σε πλοία (υδροδότηση, ηλεκτροδότηση, επικοινωνίες κλπ.) και αξιοποιεί χερσαίες και κτιριακές υποδομές του Λιμένα Ηγουμενίτσας.
Στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. μεταφέρθηκαν μετοχές που αντιστοιχούν στο 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας “Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε.” δυνάμει της υπ’ αρ. 222/05.11.2012 απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΦΕΚ Β’ 2996/2012).

Στον “Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε.” (Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε.) έχει παραχωρηθεί για 60 χρόνια όλα τα παραπάνω που σημαίνει οτι περνούν στην διαχείριση του ομίλου Grimaldi ,αφου εχει πουληθει το 67 % του Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε.

Ο οποίος ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να περιφράξει την παραθαλάσσια ζώνη της Θεσπρωτίας έως τα σύνορα της Αλβανίας,και οι πολίτες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις παραλίες τους.

Να σημειωθεί πως το λιμάνι διεκδικούσε και το σχήμα που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, της ΟΛΘ Α.Ε.

Το 70 % του τσίρου του “Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε.” προερχόταν απο τον όμιλο Grimaldi για αυτό η κίνηση της εξαγόρας του λιμένα ηταν θησαυρός για τον όμιλο,ετσι θα μπαίνει απο την μια τσέπη και θα βγαίνει απο την αλλη αφου μεσα σε διάστημα 40 ετών όσο ειναι το διάστημα της παραχώρησης για την χερσαία ζώνη ο όμιλος θα εχει κάνει απόσβεση του κεφαλαίου του.
Να σημειωθεί οτι η συμφωνία-προσχέδιο δεν αναφέρει πουθενά για δέσμευση ανάπτυξης του ομίλου Grimaldi στον “Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε.”

Το προφίλ του επενδυτή Grimaldi Euromed / Minoan Lines (Μινωικές Γραμμές ANE)

H Grimaldi Euromed ανήκει στον ‘Ομιλο Grimaldi, έναν πολυεθνικό όμιλο εφοδιαστικής αλυσίδας που ειδικεύεται στη λειτουργία πλοίων roll-on / roll-off, μεταφορών αυτοκινήτων και πλοίων. Μέσω των θαλάσσιων υπηρεσιών της, η εταιρεία μεταφέρει αυτοκίνητα, κάθε είδους τροχήλατο φορτίο, εμπορευματοκιβώτια, παλετοποιημένα / ενοποιημένα φορτία και επιβάτες. Επιπλέον, ο Όμιλος Grimaldi λειτουργεί ένα δίκτυο περίπου είκοσι τερματικών στην Ευρώπη, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, για το διαχείριση τροχήλατου και γενικού φορτίου καθώς και εμπορευματοκιβωτίων. Οι Μινωικές Γραμμές είναι επίσης εταιρεία του Ομίλου Grimaldi με στόλο 6 πλοίων.


 Αν και η περιοχή της Θεσπρωτίας κατοικήθηκε από την προϊστορική εποχή, δεν υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που να υποστηρίζουν την ύπαρξη οικίσκων στη σημερινή περιοχή της Ηγουμενίτσας και το λιμάνι της. Φαίνεται ότι οι περιοχές αυτές κατοικήθηκαν αρκετά αργότερα.

Πληροφορίες για το λιμάνι κατά την αρχαϊκή, κλασσική και ελληνιστική περίοδο δεν υπάρχουν. Μόνο κατά τη ρωμαϊκή περίοδο αναφέρεται ο οικίσκος του Λαδοχωρίου ο οποίος μαρτυρείται και από αρχαιολογικά ευρήματα. Το λιμάνι της περιοχής όμως δε φαίνεται να χρησιμοποιείται παρά µόνο ως περιστασιακό αγκυροβόλιο. Αναφορές έχουμε ξανά το 1285. Κατά την τουρκοκρατία χτίστηκε ένα μικρό φρούριο στην περιοχή της Γράβας που έπαιξε σημαντικό ρόλο στους πολέμου ς Τουρκίας – Βενετίας και ανατινάχτηκε από τους Ενετούς το 1685. Το λιμάνι της περιοχής όμως δε θεωρήθηκε σημαντικό κι έτσι δεν παρουσίασε καμιά ανάπτυξη ως το 1908.

Το 1912 η Θεσπρωτία απελευθερώθηκε από τους Τούρκους και ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος µε τις επαρχίες της μοιρασμένες στους Νομούς Ιωαννίνων και Πρέβεζας. Μέχρι τη δεκαετία του 1930 εγκαταστάθηκαν σταδιακά στην πόλη νέοι κάτοικοι και το 1936 έφταναν περίπου τους 750.

Η γεωγραφική θέση της πόλης, ως λιμανιού, απέναντι από την Κέρκυρα, κίνησε το ενδιαφέρον των πλοιοκτητών. Συμπεριέλαβαν έτσι στα δρομολόγιά τους την Ηγουμενίτσα την οποία προσέγγιζαν δύο φορές την εβδομάδα. Από την έλλειψη δε λιμενικών εγκαταστάσεων, η μεταφορά επιβατών γινόταν µε βάρκες και η φόρτωση και εκφόρτωση των, εμπορευμάτων µε μαούνες.

 Το 1925 οι κάτοικοι ζήτησαν να συνδεθεί µε αυτοκινητόδρομο το λιμάνι µε την πόλη των Ιωαννίνων και η κυβέρνηση αποφάσισε το 1928 να αξιοποιήσει και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Με τον αναγκαστικό Νόμο 353 του 1936, ιδρύεται ο Νομός Θεσπρωτίας µε πρωτεύουσα την Ηγουμενίτσα. Το λιμάνι θα αποκτήσει ένα μικρό λιμενοβραχίονα όπου προσάραζαν βενζινόπλοια, μαούνες και βάρκες και ένα υπόστεγο για την αποθήκευση των εμπορευμάτων.

 Η κατάσταση παρέμεινε ή ίδια μέχρι το 1950 όταν αποφασίστηκε η σύνδεση µε ferry boat της Ελλάδας µε τη Ιταλία που εκτελούνταν από τη γραμμή Πάτρα­ Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα -Πρίντεζι. Τα λιμενικά έργα για την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμανιού άρχισαν το 1958 και παραδόθηκαν το 1960.

 Μέχρι το 1996 το φυσικό αυτό λιμάνι στο μυχό του όρμου της Ηγουμενίτσας οριοθετούνται από δύο προβλήτες, μια στο βορρά και µία στο νότο. Η βόρεια προβλήτα είχε μήκος 100 μέτρα και πλάτος 30 μέτρα. Εκεί πρυμνοδετούσαν τα Ο/Γ πλοία που εκτελούσαν τη γραμμή Ελλάδας – Ιταλίας.

 Η νότια προβλήτα είχε 100 μέτρα μήκος και 125 μέτρα πλάτος και αποτελούσε την κύρια προβλήτα του λιμανιού. Εξυπηρετούσε τόσο τα Ο/Γ πλοία που εκτελούσαν τη γραμμή Ελλάδας – Ιταλίας όσο και τα Δ/Ξ και φορτηγά πλοία που έφταναν στο λιμάνι. Μεταξύ των δύο προβλητών υπήρχε κρηπιδωμένη παραλιακή ζώνη μήκους 480 μέτρων. Στα παραλιακά κρηπιδώματα πρυμνοδετούσαν ημερόπλοια και εκδρομικά πλοία, τα οποία εκτελούσαν τη γραμμή Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας, αλλά και τουριστικά και αλιευτικά σκάφη (κυρίως στη βόρεια παραλιακή ζώνη). Ο μέχρι πρότινος υφιστάμενος δίαυλος (υφαλαύλακας) είχε μήκος 9 μέτρων περίπου, που ήταν µεν ικανοποιητικό για τον διάπλου του Ο/Γ, είχε όμως περιορισμένο εύρος, πράγμα που επέτρεπε τον πλου προς µία κατεύθυνση τη φορά.

Το λιμάνι αυτό είναι το σημερινό «Παλιό Λιμάνι» που εξυπηρετούσε τις γραμμές εσωτερικού και εξωτερικού. Το πρώτο πλοίο που δρομολογήθηκε στη γραμμή ήταν το «Εγνατία» της ελληνικής εταιρίας ΕΛΜΕΣ (Ελληνικαί Μεσογειακαί Γραμμαί).   Στο πλαίσιο αυτό ένα χρόνο αργότερα, το 1961, δρομολογήθηκε και το νεότευκτο ΑΡΡΙΑ της ADRIATICA. Και όχι ανταγωνιστικά, αλλά σε κοινοπραξία. Η δε επιλογή των ονομάτων δεν ήταν τυχαία Τα πλοία έφεραν τα ονόματα των δύο μεγάλων οδών της Ρωµαϊκής αυτοκρατορίας. ΑΠΠΙΑ ήταν η οδός που συνέδεε την Ρώµη µε το Πρίντιζι, ενώ ΕΓΝΑΤΙΑ η οδός που συνέδεε το Δυρράχιο µε την Κων/πολη.

 Το ΕΓΝΑΤΙΑ κατασκευάστηκε στην Γαλλία το 1960. Είχε 115,42µ ολικό μήκος, 17,23µ πλάτος και βύθισμα 4,11 και ανέπτυσσε ταχύτητα 18 μιλίων/ώρα. Μπορούσε να μεταφέρει 115 αυτοκίνητα.

 Η γραμμή είχε μεγάλη κίνηση και το Εγνατία µε το μέγεθος και την πολυτέλειά του προξενούσε το θαυμασμό σε όσους το έβλεπαν ή ταξίδευαν απολαμβάνοντας τις ανέσεις του. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980 εκτελούσε τη γραμμή Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα – Πρίντεζι και δύο φορές την εβδομάδα προσέγγιζε και το λιμάνι της Πάτρας.

Ποιο ειναι λοιπον το συμφερον του Ελληνικου Δημοσιου ?
Αφου ολοι γνωριζουν οτι τα χρηματα που εισπρατει το ΤΑΙΠΕΔ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΡΕΩΘΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

ΞΕΠΟΥΛΗΘΗΚΕ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΕ ΓΙΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΗ Η ΧΕΡΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ

Παρακολουθήστε την συνέντευξη της Δημοσιογράφου Βάσω Γκόρου με την Εύα Μαυρογένη στην ERTOPEN 

Αφορμή στάθηκε η σκανδαλώδης πώληση των μετοχών του
Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας στον Όμιλο Grimaldi .
Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να προβληματιστούμε ίσως, σε
ποια κομμάτια γης θα κυματίζει ακόμα η Ελληνική Σημαία......


Όσο αδρανής Έλληνα αδελφέ μου τόσο την χώρα θα την κατακλύζουν ξένες εταιρίες όπου θα παίρνουν τις δημόσιες περιουσίες επειδή κάποιοι ελληνόφωνοι πολιτικοί αποφασίζουν για την περιουσία της Ελλάδος.

Μονόδρομος η ένωση σου στην Ελλήνων Συνέλευσις ,μην περιμένεις να σε σώσουν αυτοί που τόσα χρόνια σε χρέωσαν.

Τώρα έχεις Ε.ΣΥ την επιλογή να διοικήσεις εσύ την χώρα σου αρκεί να το θελήσεις.

Διαβάστε επίσης :


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕ ΝΟΜΟ ΤΟΥ 1979 ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΕ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΑΜΜΕΝΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ













ΔΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΔΙΓΕΝΗ ΑΚΡΙΤΑ 36,18755 ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
delagrammatika@gmail.com
6976653520

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ