Το ανησυχητικό είναι πως η συντριπτική πλειονότητα των αποστρατεύσεων αφορά στελέχη σε τεχνικές ειδικότητες, οι οποίες και δεν αναπληρώνονται, με αποτέλεσμα να καθίσταται ολοένα και πιο δυσχερής η τεχνική υποστήριξη των μονάδων. Έτσι παρατηρείται το φαινόμενο κάθε χρόνο ένα μεγάλο μέρος του έμψυχου δυναμικού σε αυτές τις νευραλγικές θέσεις, που έχει τεράστια εμπειρία στη συντήρηση και την επιδιόρθωση του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, να αποχωρεί χωρίς να υπάρχει διάδοχη κατάσταση και αντίστοιχη μεταφορά της πείρας.
Διώχνουν νύχτα 100 αεροπόρους εν αναμονή θερμού συμβάντος με Τουρκία
Αποστρατεύονται στελέχη σε τεχνικές ειδικότητες που δεν αναπληρώνονται, δυσχεραίνοντας την υποστήριξη των μονάδων…
( ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟ ΦΕΚ Α-119/1922 ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 2 ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΟΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ 4 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΑΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΟΙ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΑΣ. ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΥΧΗ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΟΗΣΤΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΗΣΟΥΝ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΙΟΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΤΤΟΥΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ )
Αναταραχή έχει δημιουργηθεί στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα σε όσους είναι λίγο πριν από την αποστράτευση και κατ’ επέκταση τη συνταξιοδότηση, μετά την αιφνιδιαστική συνεδρίαση του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου (ΑΑΣ) η οποία πραγματοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου (με ποιου εντολή, άραγε;) κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας, με μοναδικό σκοπό την αποστρατεία τουλάχιστον εκατό αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας σε νωρίτερο χρόνο από τον προβλεπόμενο.
Το ανησυχητικό είναι πως η συντριπτική πλειονότητα των αποστρατεύσεων αφορά στελέχη σε τεχνικές ειδικότητες, οι οποίες και δεν αναπληρώνονται, με αποτέλεσμα να καθίσταται ολοένα και πιο δυσχερής η τεχνική υποστήριξη των μονάδων. Έτσι παρατηρείται το φαινόμενο κάθε χρόνο ένα μεγάλο μέρος του έμψυχου δυναμικού σε αυτές τις νευραλγικές θέσεις, που έχει τεράστια εμπειρία στη συντήρηση και την επιδιόρθωση του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, να αποχωρεί χωρίς να υπάρχει διάδοχη κατάσταση και αντίστοιχη μεταφορά της πείρας.
( σ.σ. ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟ ΦΕΚ Α–119/1922 ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 2 ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΟΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ 4 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΑΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΟΙ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΑΣ. ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΥΧΗ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΟΗΣΤΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΗΣΟΥΝ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΙΟΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΤΤΟΥΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ;; ΩΣΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΕΡΜΩΝ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΗ η ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ;;; ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ;; )
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι κρίσεις στο στράτευμα έγιναν νωρίτερα από το συνηθισμένο (γίνονται πάντα προς το τέλος του χρόνου), ώστε αρκετοί αξιωματικοί να μην προλάβουν, για λίγους μήνες, να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο υπηρεσίας για να πάρουν το τελευταίο μισθολογικό κλιμάκιο που τους αντιστοιχεί, και να λάβουν λιγότερη σύνταξη, μερίσματα, και εφάπαξ που δικαιούνται στο πλαίσιο της θητείας τους.
Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και προ διμήνου με την αποστρατεία υπέρμετρα μεγάλου αριθμού αξιωματικών κυρίως από το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία. Τότε, όμως, υπήρξαν αντιδράσεις και επερωτήσεις στη Βουλή, καθώς η ενέργεια αυτή κρίθηκε απαράδεκτη και ζημιογόνα για τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η ερμηνεία που δίδεται για τη σπουδή αυτής της αιφνιδιαστικής και απαράδεκτης ενέργειας είναι πως αποτελεί ένα μέτρο για τη μείωση του μισθολογικού κόστους, κάτι που σημαίνει ότι το υπουργείο μάλλον δεν διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια για τη μισθοδοσία του προσωπικού, ενώ αντιθέτως διατηρεί έναν πολύ υψηλό αριθμό ανώτατων αξιωματικών, που αναλογικά με τον συνολικό αριθμό του στρατεύματος είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, για να μην πούμε ο υψηλότερος. (ΕΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΙΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ 38.000.000)
Τι ισχύει για τη σύνταξη
Σε αυτή τη φάση κρίνονται στελέχη που κατατάχθηκαν στην ΠΑ το 1987, παλαιοί ασφαλισμένοι, είτε μέσω παραγωγικών σχολών είτε όχι, οι οποίοι στη συνέχεια μπήκαν πίσω από την αντίστοιχη σειρά σχολής εκείνης της χρονιάς. Αυτοί αυτεπάγγελτα αποστρατεύονται όταν κλείσουν τα 35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας. Με την αλλαγή του ασφαλιστικού, ο χρόνος υπηρεσίας για αυτεπάγγελτη αποστρατεία έχει πάει στα 40 χρόνια ή 60ό έτος.
Για τους παλαιούς ασφαλισμένους δίνεται η δυνατότητα εάν οι ίδιοι το ζητήσουν, διά αναφοράς, να παραμένουν ως ΕΟΘ (Εκτός Οργανικών Θέσεων) για αύξηση του ύψους της αναπλήρωσης της σύνταξης. Σημειώνεται, δε, ότι ένας αριθμός στρατιωτικών δεν έχει ούτε την 5ετία, με αποτέλεσμα το ύψος της σύνταξης να είναι πολύ χαμηλότερο. Οι κρίσεις γίνονται κάθε Μάρτιο, εκτός από την πρώτη φορά, η οποία γινόταν περί τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του έτους που συμπλήρωναν τα 35χρόνια υπηρεσίας. Οι κρίσεις που ακολουθούν, αφορούν τόσο την εν γένει παρουσία του στρατιωτικού στην υπηρεσία όσο και τις ανάγκες του Σώματος.
Φέτος έγιναν πιο νωρίς, και μάλιστα αρχές Αυγούστου! Όμως η διαφορά με την τωρινή κρίση είναι ότι στο παρελθόν σχεδόν πάντα έμεναν όλοι γιατί δεν είχαν συμπληρώσει τον 36ο χρόνο υπηρεσίας ώστε να παίρνουν το τελευταίο μισθολογικό κλιμάκιο που έχει φτιαχτεί για αυτήν την κατηγορία αξιωματικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου