ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

ΤΟ ΝΙΚΕΛΙΟ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 



Τι είναι το νικέλιο;
Το νικέλιο αποτελεί το 5ο πιο κοινό στοιχείο στη Γη. Είναι ένα στοιχείο το οποίο συναντάται κυρίως στη δομή θειούχων, οξειδίων και αλάτων ανόργανων ουσιών. Το νικέλιο είναι εξαιρετικά σημαντικό εμπορικό προϊόν, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια βιομηχανική ανάπτυξη παραμερίζοντας σχεδόν όλα τα υπόλοιπα βιομηχανικά μέταλλα.

Οι παράγοντες που καθιστούν το νικέλιο και τα κράματα του πολύτιμα εμπορεύσιμα αγαθά είναι η αντοχή, η αντίσταση στη διάβρωση, η ελαστικότητα, η καλή θερμική και ηλεκτρική αγωγιμότητα, τα μαγνητικά χαρακτηριστικά και οι καταλυτικές ιδιότητες που διαθέτει.

Το σιδηρονικέλιο είναι ένα κράμα που περιέχει νικέλιο και σίδηρο σε αναλογίες που διαφέρουν μεταξύ των παραγωγών και διακυμαίνονται από 20% - 40% νικέλιο και 60% - 80% σίδηρο.


Οι χρήσεις του
Το νικέλιο χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα μέσω του κράματος του σιδηρονικέλιου (66%). Ωστόσο, χρησιμοποιείται επίσης στην παραγωγή μη σιδηρούχων κραμάτων(12%), ειδικών κραμάτων χάλυβα(5%), στην επιμετάλλωση (7%), στη χύτευση των μετάλλων (3%) και στους συσσωρευτές(2%).



Το σιδηρονικέλιο χρησιμοποιείται πρωτίστως στην κατασκευή Ωστενιτικών ανοξείδωτων χάλυβων (γνωστών και ως σειρές 200 και 300). Αυτοί είναι μη μαγνητικοί και περιέχουν μεταξύ 8.5% και 25% νικέλιο, ενισχύοντας την αντιδιαβρωτική τους αντίσταση. Είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη ομάδα ανοξείδωτων χάλυβων, αναλογώντας στο 70%-75% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής. Οι Φερριτικοί ανοξείδωτοι χάλυβες (γνωστοί και ως σειρά 400) δεν περιέχουν νικέλιο.

Σήμερα, το σιδηρονικέλιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε όλες τις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Χρησιμοποιείται σε μια πληθώρα εφαρμογών και τομείς: εφαρμοσμένη μηχανική, μεταφορές, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά, κτίρια και κατασκευές, μεταλλικά αντικείμενα , σωλήνες και εξαρτήματα σωλήνων.

Επίσης καθιστά δυνατή την παραγωγή πολύ χρήσιμων προϊόντων με ειδικές ιδιότητες- μαγνητικές, ηλεκτρονικές, ελεγχόμενης διαστολής, καταλυτικές και ιδιότητες σχετιζόμενες με την τεχνολογία των επαναφορτιζόμενων συσσωρευτών.
Το σιδηρονικέλιο συμβάλλει σε αποδοτικές τηλεπικοινωνίες, ασφαλείς μεταφορές, αποδοτική παραγωγή πετρελαίου και βενζίνης, καθαρή και αξιόπιστη παραγωγή ενέργειας, υγιεινολογική κατεργασία τροφίμων και ποτών, ασφαλή και αξιόπιστο ιατρικό εξοπλισμό, καθώς και σε εξοπλισμό μειωμένων εκπομπών από συσκευές έκπλυσης απαερίων έως υβριδικά οχήματα.
Η χρήση του σιδηρονικέλιου είναι εξαιρετικά καινοτόμος, ενώ η μεγάλη του χρηστικότητα αντισταθμίζει το σχετικά υψηλό του κόστος. Με αποδειγμένη την καινοτόμο πορεία του, το σιδηρονικέλιο θα διαδραματίζει έναν ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στις μελλοντικές κοινωνίες από ότι σήμερα.

Πως παράγεται το σιδηρονικέλιο

Στην Ελλάδα η βασική γεωλογική έρευνα και μελέτες διεξάγεται κυρίως από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) το οποίο παρέχει γενικές πληροφορίες σχετικά με τη γεωλογική δομή της χώρας, το μέγεθος, την τοποθεσία και την ποιότητα των διαφόρων μεταλλείων της Ελλάδας και κατά δεύτερο λόγο από άλλους φορείς.

Το σιδηρονικέλιο είναι ένα κράμα που περιέχει νικέλιο και σίδηρο σε αναλογίες που διακυμαίνονται από 20% - 40% νικέλιο και 60% - 80% σίδηρο. Η Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Εταιρεία (Γ.Μ.Μ.Α.Ε.) ΛΑΡΚΟ είναι μια από τις πέντε μεγαλύτερες παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο και η μοναδική παραγωγός εντός Ε.Ε. από εγχώρια πρώτη ύλη. Το σύνολο της παραγωγής (17-20 χιλιάδες τόνοι νικελίου στο κράμα) εξάγεται στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες ανοξείδωτου χάλυβα καλύπτοντας σχεδόν το 7% των αναγκών της ευρωπαϊκής αγοράς. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται επιγραμματικά τα κυριότερα χαρακτηριστικά του νικελίου (Παντελή Ζωή, «Έρευνα αγοράς νικελίου»):

Ο Πίνακας 4 περιλαμβάνει στοιχεία για τη μεταλλευτική παραγωγή νικελίου ανά χώρα (σε t περιεχόμενου μετάλλου) από το 2009 ως το 2013 (World Mineral Production, 2009-20013, British Geological Survey) και ο Πίνακας 5 για την εργοστασιακή παραγωγή νικελίου ανά χώρα (σε t περιεχόμενου μετάλλου) από το 2009 ως το 2013 (World Mineral Production, 2009-20013, British Geological Survey).




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ 

4.1 ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ

 Στη χώρα μας αναπτύσσονται ιζηματογενή σιδηρονικελιούχα κοιτάσματα μέσα στη ζώνη της ανατολικής Ελλάδας (Υποπελαγονική) με μέση περιεκτικότητα σε νικέλιο από 0,85% ως 1,15%. Τα κοιτάσματα αυτά έχουν συνήθως στρωματοειδή μορφή πάχους 6-15 μέτρων και βρίσκονται κυρίως στην κεντρική και βόρεια Εύβοια, στη Σκύρο, στην Πάρνηθα, στη Βοιωτία – Λοκρίδα, στην Καστοριά και στην Έδεσσα.

 Στην Καστοριά απαντώνται κοιτάσματα αυτόχθονων λατεριτών, ενώ στην Εύβοια και στη Βοιωτία κοιτάσματα ιζηματογενών λατεριτών, που εξορύσσονται πιο εύκολα αλλά έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε νικέλιο. Τα βέβαια αποθέματα λατεριτικών σιδηρονικελιούχων μεταλλευμάτων της Ελλάδας υπερβαίνουν τα 240 εκ. τόνους. Τα ελληνικά σιδηρονικελιούχα μεταλλεύματα είναι τα μόνα κοιτάσματα νικελίου στην ΕΕ.



ΕΠΟΜΕΝΩΣ Η ΛΑΡΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΙΔΗΡΟΝΙΚΕΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΠΟ ΤΟ 1989 

Μετά την εκκαθάριση της παλαιάς ΛΑΡΚΟ, η νέα ΛΑΡΚΟ ιδρύεται με μετόχους την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ), τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρικού (ΔΕΗ) και τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ).

ΑΠΟ ΟΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΗΤΑΝ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΕΙ ΣΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΡΕΗ 
ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΣΙΔΗΡΟΝΙΚΕΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΣΤΗΝ ΒΑΡΙΑ ΜΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ 
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΨΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ;
ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ;

ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ;

ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΚΡΥΒΕΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΣΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΤΗΣ;


ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ “ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ε.ΣΥ.”

«ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – Ε.ΣΥ.». ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΤΑΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΑΣ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ