ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Η πυρηνική ενέργεια επιστρέφει ως λύση για την πράσινη μετάβαση

 

i-pyriniki-energeia-epistrefei-os-lysi-gia-tin-prasini-metavasi-561547126

Το σχέδιο της Μ. Βρετανίας και το αίτημα από 10 υπουργούς χωρών της Ε.Ε.


Το πρόγραμμα της κυβέρνησης Μπόρις Τζόνσον για τη στροφή στην πράσινη οικονομία και τις μηδενικές εκπομπές καυσαερίων μέχρι το 2050, που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα, προβλέπει τη δημιουργία ενός δικτύου από μεγάλους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας.

BLOOMBERG, FINANCIAL TIMES

Η πυρηνική ενέργεια επιστρέφει ως μέσο για τη μετάβαση στην οικονομία με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και παρά τον προβληματισμό που εμπνέει και τις κακές εμπειρίες, την εξετάζουν ως λύση πολλές χώρες, ακόμη και η Ιαπωνία. Καταλαμβάνει, πάντως, κεντρική θέση στη στρατηγική της κυβέρνησης Μπόρις Τζόνσον, που θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα το σχέδιό της για τη στροφή στην πράσινη οικονομία και στις μηδενικές εκπομπές καυσαερίων μέχρι το 2050. Αυτό προβλέπει τη δημιουργία ενός δικτύου από μεγάλους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας και τη χρηματοδότησή του από φόρο που θα επιβληθεί στα νοικοκυριά επί μία δεκαετία προτού ολοκληρωθεί το σχέδιο και παράσχει ηλεκτρική ενέργεια. Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, το πρόγραμμα αυτό της βρετανικής κυβέρνησης έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε να προσελκύσει θεσμικούς επενδυτές όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, καθώς θα τους υπόσχεται μεγάλες αποδόσεις. Οι πολέμιοι του εν λόγω σχεδίου υποστηρίζουν πως θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές με το κόστος της ανέγερσης αυτών των σταθμών πυρηνικής ενέργειας και με κάθε υπέρβαση του προϋπολογισμού του.

Να συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια στο ευρωπαϊκό πλαίσιο κατά της κλιματικής αλλαγής ζητούν Ευρωπαίοι υπουργοί.

Εχει προηγηθεί προ ημερών άρθρο 10 υπουργών Οικονομίας και Ενέργειας, που ζητούν να ενταχθεί η πυρηνική ενέργεια στις πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και το οποίο δημοσιεύθηκε σε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες. Πρόκειται για τους υπουργούς  Βουλγαρίας, Κροατίας, Τσεχίας, Φινλανδίας, Γαλλίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας και Σλοβενίας, οι οποίοι τόνισαν ότι η απεξάρτηση της ευρωπαϊκής οικονομίας από τους υδρογονάνθρακες προϋποθέτει «άμεση και βαθύτατη μετάβαση» σε καθαρές πηγές ενέργειας, γι’ αυτό «και είναι ανάγκη να συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια στο ευρωπαϊκό πλαίσιο κατά της κλιματικής αλλαγής μέχρι τα τέλη του 2021». Στην επιχειρηματολογία τους, οι 10 υπουργοί υποστηρίζουν πως η τρέχουσα ενεργειακή κρίση της Ευρώπης αποτελεί πρόσθετο λόγο για να επανεξετάσει η Γηραιά Ηπειρος την πυρηνική ενέργεια, που «πρώτα απ’ όλα προστατεύει τους Ευρωπαίους καταναλωτές από την αστάθεια των τιμών και αυτή την ακρίβεια που αντιμετωπίζουμε τώρα με τις τιμές του φυσικού αερίου». Δεν παραλείπουν, άλλωστε, να υπογραμμίσουν ότι η πυρηνική ενέργεια μπορεί να απεξαρτήσει τις ευρωπαϊκές χώρες από τους προμηθευτές τους. Πέραν της ενεργειακής κρίσης, όμως, επικαλούνται παράλληλα επιστημονικές έρευνες της Ε.Ε. που υποστηρίζουν πως η πυρηνική ενέργεια είναι ασφαλής. Το θέμα της πυρηνικής ενέργειας έχει, βέβαια, αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης στους κόλπους της Ε.Ε., με τη Γαλλία να υποστηρίζει πως πρέπει να αναγνωριστεί ως καθαρή πηγή ενέργειας και τη Γερμανία μαζί με άλλες τέσσερις χώρες-μέλη να εναντιώνονται, σφοδρά επικαλούμενες ζητήματα ασφάλειας αλλά και το πρόβλημα της διάθεσης των ραδιενεργών αποβλήτων.

Ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα βρίσκεται «στριμωγμένο» το Βέλγιο, που αποτελεί πλέον επιτομή του ενεργειακού προβλήματος της Ε.Ε. Η χώρα εγκαταλείπει πλήρως την πυρηνική ενέργεια και σχεδιάζει την ανέγερση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που, όμως, θα λειτουργούν με φυσικό αέριο προκειμένου να αναπληρώνουν όση ενέργεια δεν προσφέρουν τα αιολικά πάρκα και τα φωτοβολταϊκά. Η επιλογή αυτή έχει προκαλέσει, ωστόσο, αντιδράσεις από την τοπική κυβέρνηση της Φλάνδρας, της βορειότερης και πλέον βιομηχανικής περιοχής του Βελγίου, όπως και από μια ασυνήθη συμμαχία οπαδών της πυρηνικής ενέργειας και οικολογικών οργανώσεων. Ιδιαίτερα επικριτική στο σχέδιο κατά του σχεδίου της κυβέρνησης να εγκαταλείψει πλήρως την πυρηνική ενέργεια είναι η Φλαμανδή υπουργός Ενέργειας, Ζουχάλ Ντεμίρ, που μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα επικαλείται τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και τονίζει πως «έτσι θα είμαστε περισσότερο εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο, του οποίου το κόστος θα μεταβιβάζεται στους καταναλωτές. Στο μεταξύ, η Κίνα σχεδιάζει να εγκρίνει 6 με 8 πυρηνικούς αντιδραστήρες κάθε χρόνο προκειμένου να έχει πάνω από 40 αντιδραστήρες σε λειτουργία έως το 2025. Ακόμη και στην Ιαπωνία, όπου αποτελεί ταμπού το θέμα της πυρηνικής ενέργειας εξαιτίας και του ατυχήματος στη Φουκουσίμα προ δεκαετίας, ο υπουργός Μεταρρυθμίσεων, Τάρο Κόνο, υποστηρίζει πως η χώρα πρέπει να συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια στην πολιτική της για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων.

ΠΗΓΗ

ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ 6199/2015 ΣΥΝΕΠΩΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΨΗΦΟΘΗΡΙΑ.

 

7.0. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

 

Η βιομηχανία θα δομηθεί να παρέχει αυτάρκεια σε όλους τους τομείς. Αυτό θα επιτευχθεί λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις παγκόσμιες συνθήκες για πιθανές συνεργασίες, εκτέλεση σχεδίων και επενδύσεων στους πιο νευραλγικούς τομείς.

7.1. Η βιομηχανία θα δομηθεί πάνω στο πλαίσιο της τεχνολογίας αιχμής του σημερινού παγκόσμιου γίγνεσθαι με προοπτική την ανάπτυξη πρωτοπόρων και καινοτόμων τεχνολογιών οι οποίες ως ευρεσιτεχνίες βρίσκονται στα χέρια της Ελλήνων Πολιτείας καθώς επίσης θα κληθούν οι απανταχού Έλληνες πολίτες, επιστήμονες, εφευρέτες για να προσφέρουν τις γνώσεις τους και την ευφυΐα που έχουν κληρονομήσει από το γένος μας, στην Ελλήνων Πολιτεία.

7.2. Η βιομηχανία θα στηριχθεί στις πρώτες ύλες, που βρίσκονται στην Ελληνική γη.

7.3. Δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον εξορυκτικό και μεταλλευτικό κλάδο για να υπάρξει υποδομή παραγωγής των πρώτων υλών, που είναι αναγκαία για την βιομηχανική δραστηριότητα. Θα δοθεί ιδιαίτερη βάση στην παραγωγή σπάνιων μετάλλων, σπάνιων γαιών που βρίσκονται στην Ελληνική γη καθώς και η εκμετάλλευση τους.

7.4. Ειδικές μονάδες για καλύτερους τρόπους μεγιστοποίησης της εκμετάλλευσης, ειδικά βελτιωτικά και προστατευτικά μέτρα για τους βιοτικούς, αβιοτικούς, ενεργειακούς ή/ και εν δυνάμει φυσικούς πόρους όπως αυτοί κατηγοριοποιούνται σε ανανεώσιμους και μη ανανεώσιμους: Ατμοσφαιρικός αέρας, νερό, έδαφος, φυσική χλωρίδα και πανίδα, ορυκτός πλούτος υπεδάφους, ηλιακή ακτινοβολία, φυσική ομορφιά κ.ο.κ.

7.5. Όλη η παραγωγή από τα μεταλλεία της Ελλάδος θα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στην ελληνική μεταποιητική βιομηχανία. Δεν θα εξάγονται πρωτογενής πρώτες ύλες παρά μόνο μεταποιημένα βιομηχανικά προϊόντα, που θα περιλαμβάνουν την υπεραξία της μεταποίησης. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα καθίσταται αυτάρκης και αυτοδύναμη στις βιομηχανικές πρώτες ύλες.

7.6.  Για την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών προϊόντων η προϋπόθεση που χρειάζεται, είναι να σταματήσει η υπερεκμετάλλευση των πόρων ενέργειας για λόγους κερδοσκοπικούς και η αναπροσαρμογή του κόστους της ενέργειας σε χαμηλότερες τιμές.

7.7.  Για  να  υλοποιηθεί  ένας  τέτοιος  σχεδιασμός  χρειάζεται  χρήση ενέργειας χαμηλότερου κόστους. Η Ελλήνων Πολιτεία είναι έτοιμη να εφαρμόσει εναλλακτικές πράσινες τεχνολογίες, οι οποίες θα είναι υψηλών προδιαγραφών με πλήρη ασφάλεια και απόλυτο σεβασμό ως προς το περιβάλλον.

7.8. Μια από αυτές τις τεχνολογίες, που θα εφαρμοστούν, είναι παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρολυτικής διαδικασίας με χρησιμοποιούμενη ενέργεια για ηλεκτρόλυση, την ηλιακή.

7.9. Όλες οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας που θα χρησιμοποιηθούν θα έχουν σαν κατάληξη την χρήση ελεύθερης ενέργειας, που είναι η νομοτελειακή χρήση ενέργειας για τον πλανήτη μας.

Η Ελλήνων Πολιτεία θα καταστήσει το Ελληνικό κράτος πλήρως αυτοδύναμο βιομηχανικά και ενεργειακά θέτοντας το παγκόσμιο πρότυπο εφηρμοσμένης τέχνης του Λόγου.

ΘΥΜΗΣΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ . ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ